BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink

Blana scurta cu rozeta :
Abisinian (Abyssinian) : Blana este scurta si aspra, avand centre multiple, asezate simetric pe corp in forma de rozeta. Blana porcusorului abisinian pare ciufulita datorita vartejurilor.
American, cu creasta (American Crested): Este bicolor cu vartej situat pe cap, in frunte. Culoarea rozetei (vartejului) este obligatorie alba fata de corpul colorat.
Englez, cu creasta (English Crested): Este unicolor cu vartej situat pe cap, in frunte. Fiind unicolor rozeta (vartejul) are aceeasi culoare cu blana corpului.


Varietati de blana :
Rex : cu blana scurta, deasa si carliontata. Puiul nou nascut are blana asemanatoare mielului, la varsta de 5-8 luni devenind permanenta, usor aspra, dar elastica. Mai multe gene diferite pot determina aparitia acestui tip de blana, blanurile fiind asemanatoare intre ele. Doua variante al acestui tip de blana sunt standardizate: Rex european si Rex american, cel american fiind cunoscut sub numele de Teddy. Porcusor cu blana asemanatoare se gaseste si in Suedia, prima data a aparut in Stockholm si poarta numele de Curly. O a patra varianta a acestui tip de blana se gaseste in Elvetia, porcusorului i s-a dat denumirea de Rex elvetian, blana lui difera de celelalte variante rex, deoarece el are blana semilunga (nu scurta). Varianta Curly si Rex elvetian nu sunt standardizate.
Peruvian : cu blana lunga, matasoasa avand o rozeta pe cap si 2 rozete asezate simetric pe ambele solduri Pe cap parul ii cade in fata, in jurul corpului parul formeaza o perdea, acoperind in totalitate corpul porcusorului. Trena este deasa datorita celor doua rozete situate pe solduri. Parul cu lacune nu este ingaduita. Blana poate creste foarte lunga in conditii speciale de ingrijire.
Sheltie (Silkie): Blana creste spre spate, fata fiind vizibila. Nu are rozete. Parul creste in asa fel incat nu are carare de-a lungul spatelui. In partile laterale ale corpului blana are aceeasi lungime, trena fiind mai lunga. In conditii speciale de ingrijire blana poate creste foarte lunga, ca si a celei Peruvian.
Merino: Provenit din combinatia unui Texel cu un Coronet are blana lunga si ondulata, avand un vartej pe cap, in frunte.
Alpaca: Este Peruvian cu blana lunga, ondulata. Provine din combinarea unui Texel cu un Peruvian, locul si numarul rozetelor fiind identice cu cel al rasei Peruvian. Este cunoscut si sub numele de Boucle.
Coronet: Are blana lunga avand un vartej pe cap, in frunte. Provine din combinarea unui Sheltie cu un Crested, blana fiind asemanatoare celei Sheltie.
Texel: provine din combinarea unui Rex cu un Sheltie si are blana lunga, deasa si carliontata, insa este moale si elastica la palpare. In partile laterale ale corpului blana este de aceeasi lungime, trena insa este mai lunga. Cararea de pe spate este vizibila.


Varietati de culori :
Aguti (Agouti) : Toate variatiile de culori provin din culoarea aguti. Stramosul porcusorului de Guinea avea culoarea Golden Agouti (aguti auriu), din aceasta culoare deriva toate variatiile de culori existente la porcusori. La porcusorul Aguti auriu fiecare fir de par este compus din 2 culori: pot fi colorati in asa fel incat la baza firului de par si la capatul firului sa se prezinte culoarea neagra, iar la banda din mijloc culoarea rosie - sau la baza firului de par culoarea neagra, si de la mijlocul firului pana la capatul firului culoarea rosie. Deci firul de par poate avea o banda terminala sau subterminala de culoare rosie, restul firului fiind de culoare neagra. Pe partea abdominala firele de par a porcusorilor Aguti si Argente vor fi intotdeauna de o singura culoare, aceasta fiind culoarea benzii terminale sau subterminale a firelor de par care se gasesc pe celelalte parti ale corpului. Astfel se prezinta o coloratie specifica. Blana Aguti poate aparea intr-o gama larga de combinatii de culori (Silver Agouti, Cinnamon Agouti, Creme Agouti etc.), dand nastere la efecte interesante. Cele care au culori "diluate" (pentru diluarea culorilor fiind raspunzatori diferiti loci genici), se numesc Argente. Se poate spune, ca Argente este varianta celei Aguti, ambele prezentandu-se prin largi combinatii de culori tip "aguti" (daca un singur fir de par al porcusorului are doua culori, inseamna ca firul de par are coloratie aguti) fiind considerati diferiti doar din cauza culorii ochilor. Cele Argente au ochi de culoare rosie (Golden Argente, Lilac White Argente, Slate-blue White Argente etc.). O categorie aparte ocupa cel Solid Agouti, care are coloratia tip "aguti", insa firele de par de pe abdomen vor avea si ele aceasta coloratie aguti, nu vor fi de o singura culoare ca la cele Aguti si Argente.
Tortoiseshell : Blana se compune din doua culori, negru si rosu, si sunt prezente sub forma de pete. Este ideal, ca pe cele doua parti ale corpului petele de culori sa apara in asa fel incat sa formeze o linie imaginara de-a lungul coloanei vertebrale. Aceasta varietate de culori nu se considera bicolor, fiind o categorie aparte in nomenclatura engleza.
Brindle : La aceasta blana firele de par negre si cele rosii sunt uniform distribuite, ambele culori fiind prezente in egala masura. Nu se considera bicolor, fiind o categorie aparte.
Dutch (olandez) : Blana se compune din 2 culori. Este colorata pe cele 2 parti ale capului (fiind incluse si urechile), partea posterioara a corpului si membrele inferioare pana la 1, 5 cm de gherute. Restul corpului va fi de culoare alba. Este obligatorie prezenta "sosetutei" albe pe piciorusele din spate.
Himalaya : Culoarea blanii corpului este alba, iar botul, urechile si membrele porcusorului sunt colorate (acromelanie). Pigmentarea se va produce la temperaturi mai scazute (o gena fiind raspunzatoare pentru aceasta), si apare la porcusori doar dupa cateva zile de la nastere. Nu va fi prezenta pe corp (corpul fiind cald), ci doar in partile mai reci ale corpului. Vara sau la temperaturi ridicate aceste semne vor fi mai mici.
Roan : Blana are o coloratie marmoree pe corp, firele de par albe si cele colorate fiind uniform distribuite. Capul si piciorusele vor fi colorate.
Dalmatian : Pe corpul alb sunt prezente picatele (bobite) colorate. Capul si piciorusele vor avea neaparat coloratia picatelelor. Pe nas va avea o dunga mai lunga, de culoare alba. Coloratia porcusorului dalmatian este asemanatoare cu cea a cainilor dalmatieni. Pe langa culoarea alba blana poate avea oricare dintre culori, insa cel care va avea o culoare mai inchisa se va considera un dalmatian mai de calitate.
Japanese : Culorile rosu si negru se prezinta in forma de dungi transversale pe intreg corpul. Avand acelasi genotip, Brindle si Japanese apartin categoriei Tortoiseshell.
Bicolor : Blana se compune din 2 culori, dar nici una nu este alba, si nu poate fi Tortoiseshell, Brindle sau Japanese, deoarece acestea apartin unei alte categorii.
Tricolor : Blana se compune din 3 culori, una dintre culori fiind alba. In nomenclatura engleza blana de culoare negru-rosu-alb nu se considera tricolor, fiind o categorie aparte (Tortoiseshell and White). Se considera tricolor, daca pe langa culoarea alba va fi prezenta culoarea "diluata" a rosului si/sau cea "diluata" a negrului, sau pe langa cea alba si o alta culoare apare o culoare aguti, sau aguti "diluat" (de exemplu: ciocolata- crem-alb, aguti auriu-rosu-alb etc.).


© Lor@nt:)